Χριστουγεννιάτικες Συνταγές!

Και ναι! Η πολυπόθητη στιγμή μικρών και μεγάλων βρίσκεται προ των πυλών! Η αγαπημένη γιορτή των Χριστουγέννων μας καλοσορίζει ακόμη μια φορά και δεν θα μπορούσαμε να την υποδεχτούμε με άδεια χέρια και συγκεκριμένα με άδειους ουρανίσκους. Επειδή τα γλυκά των χριστουγέννων αποτελούν μια γλυκιά προσμονή για πολλούς σας θυμίζουμε τις συνταγές παρασκευής τους έτσι ώστε να είστε έτοιμοι για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Μελομακάρονα


Χρειαζόμαστε:
  • 4 ποτήρια του νερού γεμάτα αλεύρι ΦΑΡΙΝΑΠ ώστε να γίνει σφιχτή η ζύμη.
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 2 ποτήρια του νερού καλαμποκέλαιο
  • 3/4 του ποτηριού σιμιγδάλι ψιλό
  • μία κουταλιά της σούπας κανέλα
  • ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 και 1/2 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα



Εκτέλεση:
Ανακάτεψε όλα τα παραπάνω υλικά σε ένα μπολ. Πλάσε τη ζύμη σε μικρά ή μέτρια μελομακάρονα (ότι προτιμάς) και να την ψήσεις στη συνέχεια σε ταψί για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου ή για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο.
Όταν ψηθούν τα βγάζεις από το ταψί και τα βάζεις σε ένα άλλο με την ανάποδη πλευρά τους για να προσθέσεις σιρόπι.

Για το σιρόπι:
  • 2 και 1/2 ποτήρια του νερού μέλι
  • ένα ποτήρι ζάχαρη
  • δύο ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Βράσε τα υλικά όλα μαζί και σε κρύα μελομακάρονα ρίξε ζεστό το σιρόπι.




Δίπλες

Υλικά:
  • 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες, βούτυρο
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 αυγά και 2 κροκάδια
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
  • ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 3 και 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι μαλακό
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
  • δύο φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • ζάχαρη άχνη
  • καρύδια τριμμένα
  • κανέλα



Εκτέλεση:
Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτεις ένα ένα τα αυγά και τα κροκάδια.
Ρίχνεις το κρασί, το αλάτι, λίγο ξύσμα λεμονιού και αρκετό αλεύρι για να γίνει η ζύμη σφιχτή.
Την αφήνεις επί μισή ώρα το λιγότερο και την ανοίγεις σε φύλλο στο πάχος περίπου 2 εκατοστών.
Κόβεις το φύλλο σε διάφορα σχήματα με κουπ πατ (κατά προτίμηση χριστουγεννιάτικα σχέδια πχ αστέρια, έλατα κτλ).
Ζεσταίνεις σε βαθύ τηγάνι αρκετό λάδι και τηγανίζεις τις χριστουγεννιάτικες δίπλες τμηματικά μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζεις με τρυπητή κουτάλα από το λάδι και τις βουτάς σε σιρόπι ζεστό. Τις σερβίρεις πασπαλισμένες με άχνη, καρύδια ή κανέλα.
Παρασκευή σιροπιού:
Βράζεις επί τρία λεπτά το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό. Αφαιρείς τον αφρό.



Αν θέλεις οι δίπλες σας να έχουν το παραδοσιακό στριφτό σχήμα τότε:
Ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο λεπτό. Το κόβεις, με οδοντωτό ροδελάκι, σε στενές λουρίδες. Τις λουρίδες αυτές, τις δένεις σε κόμπο χαλαρό ή κάνεις μια κοψιά στο κέντρο και περνάς μέσα την μία άκρη.



Κουραμπιέδες τραγανοί

  • 250 γραμ φρεσκο βουτυρο
  • 1/2 κουπα αχνη ζαχαρη
  • 1/2 κουπα αμυγδαλα καβουρτισμενα
  • 2 βανιλλιες
  • 2 κ -σ κονιακ
  • 2 κ-σ ανθονερο
  • 3-4 κουπες αλευρι αλατινη
  • 1 κ-γ μπέικιν πάουντερ



Εκτέλεση:
  1. Χτυπαμε πολυ καλα το βουτυρο μεχρι να ασπρισει
  2. Βαζουμε την αχνη και χτυπαμε παλι καλα
  3. Βαζουμε το κονιακ και το ανθονερο συνεχιζοντας το χτυπημα
  4. Αρχιζουμε να ριχνουμε το αλευρι λιγο λιγο και οσο παρει (μαζί με το μπέικιν). Θα γινει μια ζυμη μαλλον σκληρη στο τελος. Για να μπορεσουμε να την ζυμωσουμε καλα βαζουμε μια κοφτη κουταλια βουτυρο σοφτ, βιταμ ή οτι αλλο εχετε. Συνεχιζετε το ζυμωμα και προσθετετε τα αμυγδαλα
  5. Τους ψηνουμε στο αεροθερμο στους 180 βαθμ για 30 περιπου λεπτα θα δειτε να παρουν χρωμα
  6. Οταν ψηθουν τους αφηνουμε να κρυωσουν και τους ψεκαζουμε με λιγο ανθονερο. Εχουμε βαλει σε ενα μπολ αρκετη ζαχαρη αχνη. Περνουμε ενα ενα κουραμπιε, τον ανακατευουμε με την αχνη και τους στρωνουμε με σειρα τον ενα διπλα στον αλλο και προσθετοντας απο πανω ζαχαρη αχνη.

Ποιοι είμαστε

Η φωτογραφία μου
Η φρέσκια συντακτική ομάδα του Παντείου αποτελούμενη από τους: Βιβή Δαλάκα, Κωνσταντίνο Δραγγανά, Σοφία Ζυγούμη, Δέσποινα Μοσχονά, Άννα Μπουνάτσου και Δημήτρη Χριστόπουλο έχει ως σκοπό να αναζήτησει , να σχολιάσει αλλά και να σατυρίσει με το δικό της μοναδικό τρόπο τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας μας. Καθένα μέλος της ομάδας θα επιλέξει μια διαφορετική πτυχή της καθημερινότητας, η οποία θα σχετίζεται με ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, ψυχαγωγικά, ενημερωτικά και ιστορικά. 6 διαφορετικές φωνές ενώνονται για να συνθέσουν μια κοινή πραγματικότητα.